Screening van een huurder – voorkom problemen!

Wanneer u uw object wil verhuren, is het natuurlijk van groot belang dat u de juiste huurder(s) vindt. Een goede huurder is betrouwbaar, betaalt de huur op tijd en behoudt de woning in goede staat. Om problemen als wanbetaling, materiële schade of illegale activiteiten te voorkomen in uw verhuurde object, is een grondige screening van een huurder onmisbaar. Als vastgoedbezitter weet u ook dat het beëindigen van een huurcontract erg lastig kan zijn zodra deze is ondertekend. In dit artikel vindt u tips bij de screening van een huurder, zodat u eventuele problemen voor kan zijn en met een gerust hart uw object kan verhuren.

Het belang van screening van een huurder

U heeft de koppen vast wel eens voorbij zien komen in de media “Hennepkwekerij opgerold in huurwoning”. En u zal zich ook bewust zijn van het feit dat huurders overlast kunnen veroorzaken bij buurtbewoners. Er zijn daarnaast nog talloze potentiële problemen die zich voor kunnen doen bij de verhuur van een object. Zo zijn er helaas altijd wanbetalers, huurders die (geluids)overlast veroorzaken, schade bezorgen aan uw object of het huis illegaal onderverhuren. Dat is wat u als vastgoedbezitter natuurlijk allemaal niet wil. Daarom is het belangrijk om een screening uit te voeren bij potentiële huurders. Natuurlijk kan wangedrag van een huurder nooit volledig worden uitgesloten, maar met de screening van een huurder bent u zekerder van uw zaak en is de kans aanzienlijk kleiner dat u pech heeft.

 

U kunt zich natuurlijk voor veel van eerdergenoemde risico’s laten verzekeren. Hoewel een verzekering bijdraagt aan het oplossen van het financiële gedeelte, is het natuurlijk beter om de problemen die zich voor kunnen doen, te voorkomen. Een manier om risico’s en financiële schade te minimaliseren is door de screening van een huurder vooraf uit te (laten) voeren.

Hoe gaat het te werk?

De screening van een huurder biedt natuurlijk geen 100% garantie op een betrouwbare huurder, maar het sluit wel bepaalde zaken uit. Met een paar simpele stappen van een screening, kan veel ellende preventief voorkomen worden. Met de overspannen huizenmarkt heeft u als vastgoedbezitter een grote vijver om uit te vissen wat huurders betreft. Neem daarom goed de tijd om te bepalen aan welke eisen uw huurder moet voldoen voordat zij het huurcontract ondertekenen. Het uitvoeren van de volgende stappen is een voorbereiding op de screening van een huurder. Deze kunt u zelf uitvoeren, of uit handen geven aan Zeker Vastgoedbeheer. Neem hier contact met ons op.

Voorbereidende stappen op de screening van een huurder

Het is misschien voor de hand liggend, maar een net en compleet huis trekt ook vaak nette huurders aan. Zorg er dus voor dat uw object netjes wordt opgeleverd en helemaal in orde is. Zo raden wij onze vastgoedbezitters altijd aan om hun pand op te laten frissen tussen huurders in. Op die manier trekt u fatsoenlijke huurders aan en behoudt uw pand de waarde door geregeld renovaties uit te voeren. Meer weten over renovatiewerkzaamheden? Klik hier.

 

Zodra uw object helemaal in orde is, is het cruciaal om uw eisen voor potentiële huurders op een rij te zetten. We benoemden het net al even, maar door de toenemende vraag aan (huur)woningen op de huidige huizenmarkt, zijn er veel potentiële huurders om uit te kiezen. Daarom bent u als vastgoedbezitter in de bevoorrechte positie om best wat eisen op te stellen. Stel daarom een lijst op met de eisen waar de huurder aan zou moeten voldoen. Hiermee kunt u snel een grote doelgroep uitsluiten. Denk bijvoorbeeld na over het minimale inkomstenniveau ten opzichte van de huurprijs. U kunt ook een huurdersverklaring eisen, of referenties. U kunt beter wat hoger inzetten met uw eisenlijstje en als er vervolgens geen juiste huurder zich aanmeldt wat eisen wegstrepen, dan dat u weinig eisen opstelt en heel veel huurders interesse tonen.

 

Bedenk van tevoren ook na over wie u in uw object ziet wonen. Is dat een gezin, expats, freelancers? Aan al deze mensen kunt u verschillende eisen stellen. Zo worden er aan zzp’ers bijvoorbeeld vaak meer borg gevraagd om te kunnen garanderen dat zij met hun wisselende inkomens wel de huur kunnen betalen.

Laat de screening over aan een professional

Nu u de voorbereidende stappen heeft uitgewerkt, raden wij u aan deze te overhandigen aan een verhuurmakelaar. Bij Zeker Vastgoedbeheer nemen wij u deze stap uit handen. Onze professionals gaan aan de slag met uw doelgroep en eisen en vinden binnen no-time een gepaste huurder voor uw object. Als u de screening van een huurder uit handen geeft aan een professional als Zeker, bent u nog zekerder van een geschikte huurder. Wij vragen bijvoorbeeld de BKR-registratie op van de potentiële huurder. Onze experts zijn op de hoogte van veelvoorkomende problemen met huurders. Ook hebben wij dagelijks contact met verschillende huurders, waardoor wij een goede inschatting kunnen maken over de betrouwbaarheid van een huurder. Wilt u uw huurders laten screenen door Zeker? Neem hier contact met ons op.

Laat uw potentiële huurders screenen door Zeker

Om u een goed beeld te geven van hoe Zeker te werk gaat bij de screening van een potentiële huurder, hebben wij onze werkzaamheden die hierbij komen kijken op een rijtje gezet.

  • Wij controleren vragen altijd de kopie van het paspoort van de geïnteresseerde op.
  • Bij een inkomenseis voor een object vragen wij altijd recente loonstroken op contacten de werkgever om te controleren of dit overeenkomt.
  • Indien u een huurdersverklaring wil inzien contacten wij ook altijd de verhuurder van wie de referentie komt. Zo sluiten we uit dat deze fictief of oud is.
  • Wij vragen om een recent uittreksel uit het BKR van de huurder.
 

Heeft u ook professionele hulp nodig bij de screening van een huurder? Neem gerust contact op met een van onze experts. Zij helpen u graag met het vinden van een geschikte kandidaat en betrekken u nauw bij dit proces. Neem hier contact met ons op.